Studiebesök i Bryssel

Nyligen var ett gäng medlemmar i Bryssel. Läs om deras upplevelse här!

Besök hos IOGT-NTO i Bryssel

Under några dagar den 13-15 maj 2014 fick jag tillsammans med 3 andra IOGT-NTO medlemmar tillfälle att göra en studieresa till Bryssel och IOGT-NTO:s Brysselkontor. Jag är pensionär och aktiv i lokalpolitiken i Skövde. Mina medresenärer var Micke, en journalist från Härjedalen och två unga kvinnor från Stockholmstrakten, Sara, student och Tania, arbetsförmedlare. Innan vi kom till Bryssel hade vi alla deltagit i en digital studiecirkel med titeln IOGT-NTO möter EU. Nätkursen gick ut på att läsa in en del material om EU och alkoholfrågan samt att diskutera detta via Skype med kursledaren Irma Kilim.

I Bryssel blev vi mycket väl omhändertagna av Irma och hennes assistent Jessica. Efter en genomgång på Brysselkontoret fick vi först träffa en representant för Nordic PSB som övervakar kultur- och mediapolitiken i EU. På Sveriges ständiga representation träffade vi Thomas Allvin, hälsoråd. Här fick vi en aktuell info om hälsofrågorna på EU-nivå. Vid en rundvandring i EU-parlamentet fick vi bland annat träffa Alexandra Schafhauser, Anna Hedhs (s) assistent. EU-parlamentet var mycket imponerande, oerhört stort. 7600 personer arbetar här. Vår sista dag i Bryssel fick vi också träffa Janvier Delgada Riviera, en spanjor med latinskt temperament, som var coordinator för European Public Health Alliance EPHA. Studiebesöken gav en bra inblick hur lobbyverksamheten i alkoholfrågan fungerar men också vilka svårigheter som finns när man lobbar inom detta område.

Sammanfattningsvis var resan mycket lärorik. Svensk media rapporterar alldeles för lite från Bryssel, med undantag för valet givetvis. Alkohol och drogfrågorna är inga stora frågor i EU-sammanhang. Lobbyn för alkoholindustrin är minst 10 gånger större än de som lobbar för en mera reglerad alkoholpolitik. 2006 antog EU ett alkoholpolitiskt program för första gången. Och detta program är inte speciellt imponerande. Detta skall jämföras med Sverige som haft en reglerad alkoholpolitik i många år.

Irma och hennes assistent Jessica var mycket bra värdar och vi hade mycket trevligt tillsammans. Hoppas att vi ses igen vid något annat tillfälle.

Håkan Elwér

Av: Samuel Somo, 2014-05-23

Kommentarsfältet är stängt.

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00