En politikerdebatt som upptakt för Folknykterhetensvecka

Vi laddar upp med politikerdebatt!

Sju riksdagspartier var närvarande och diskuterade med varandra – överens i vissa frågor, hetsigare motargument i andra. Startfältet såg ut som följer: Sofia Modigh (KD), Mehmet Kaplan (MP), Marit Strand Pettersen (V), Marie Ljungberg Schött (M), Mia Sundelin (S), Patrik Silverudd (FP) och Johan Hedin (C).

En del av politikerna är idag mycket aktiva i alkoholfrågan, medan andra inte har haft att göra med den tidigare. Mikrofonerna hölls dock varma när första ämnet kom på tal: alkoholreklam. ”Den befintliga forskningen visar att reklam ökar försäljning och konsumtion, inte minst bland ungdomar. Alkoholbranschens ”sponsring”, i själva verket reklam för alkohol, av idrottsevenemang och andra liknande aktiviteter vänder sig ofta till en ung publik. Vi vet också att en stor andel av dagens nätanvändare är personer under 25 år. Trots det har vi ingen lag i Sverige som förbjuder alkoholreklam i t ex sociala medier.”

Åsikterna gick isär. Alkoholreklam till barn nej. Men att tillåta bryggeriernas logotyp på en fotbollsmatchtröja i barnstorlek, det tyckte vissa var ok. Glass med champagnesmak nej. Men att tillåta redaktionell marknadsföring av vin i tv:s morgonsoffa, det tyckte andra var ok. Testa ett alkoholreklamförbud i Bryssel nej, men att öka informationsinsatserna i samhället ja.

På temat alkoholservering, Systembolaget och åldersgränser öppnades debatten direkt. Gårdsförsäljning, ja eller nej? Förståelsen för att ett ja kommer att hota monopolet fanns tyvärr inte. Systembolaget, ja eller nej? Även här hördes åsikten om att monopolet borde avskaffas på sikt, oavsett vad det medför i konsekvenser för folkhälsan.

Sammanfattningsvis: Oppositionen var i stort enig och hyllade även KD och delvis FP för sin sociala roll i Alliansen. M och C upphörde inte att förvåna med sina idéer kring gårdsförsäljning och slopat monopol.

Debatten var ett samarrangemang mellan IOGT-NTO Stockholms Distrikt, NBV, Lf 14 juni, Länsnykterhetsförbundet och Nykterhetsrörelsens samorganisation i Stockholm (NSO).

Stort tack till alla politikerrepresentanter som kom för att debattera! Som tack för sitt deltagande delades en GT ut, tillsammans med en kapsylblomma med en påtryckt 5,0 på. Detta för att påminna politikerna om att alkoholskatten behöver höjas ännu mer – minst 5 % till vill vi ha!

/Ulrike

Av: Samuel Somo, 2014-06-04

Kommentarsfältet är stängt.

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00