Alkoholfria oaser i hela Sverige!

Ska våra lokaler hyras ut till vem som helst? Läs Stig och Ulrikes blogginlägg från Våra gårdars ombudsmöte i Umeå.

Helgen 9-11 maj 2014 ägde Våra Gårdars ombudsmöte rum i Umeå. Diskussionerna kring alkoholfria mötesplatser var inspirerande, liksom att möta andra ur rörelsen. Det bevisar återigen vikten av att hålla ihop och komplettera varandra inom nykterhetsfamiljen.

Våra Gårdars ombudsmöte äger rum vartannat år och denna upplaga var fölagd till Umeå – som ju 2014 är Europas kulturhuvudstad. Programmet var därför kantat med folkbildningstillfällen kring samernas situation, stadsvandring och besök på Bildmuseum. Självklart kunde också Årets Vår Gårdar-lokaler 2012 och 2013 besökas. Våra Gårdar hade dessutom hyrt det så kallade Glashuset på Rådhustorget. Hit var alla välkomna för att dricka blåbärsshots och bli inspirerade till att skapa alkoholfria oaser för alla åldrar.

Själva mötet följde de sedvanliga rutinerna. Den avgående styrelsen fick så väl hurrarop som en del knepigare frågor kring till exempel den allmänna samlingslokalen och ungdomsutvecklingen. Den nyvalda styrelsen fick en genomdiskuterad arbetsplan att ta med sig in i de kommande verksamhetsåren.

Störst utrymme fick diskussionen kring vem som får hyra (och vem som får bjudas in) till våra lokaler. Många ville uttala sig i frågan kring hur vi bör ställa oss till när bland annat odemokratiska och främlingsfientliga grupper vill hyra av oss och hur vi ska säkerställa att ingen alkohol dricks i våra lokaler när personen som hyr är okänd för oss. Intressanta synpunkter, som förhoppningsvis leder till fler diskussioner. Smatidigt dom det blev tydligt att olika medlemsorganisationer i Våra Gårdar har olika förhållningssätt till

Oavsett vad de olika medlemsorganisationerna tycker, så blev det tydligt att vikten av alkoholfria oaser i dagens brus är centralt för oss alla. De ger möjlighet till aktiv fritid, trygghet och mötesplatser för alla generationer. Alla fastigheter är här lika viktiga – oavsett storlek, geografisk placering eller verksamhetsutbud.

/Stig Larsson och Ulrike Deppert, IOGT-NTO Stockholms Distrikt

Av: Samuel Somo, 2014-05-14

Kommentarsfältet är stängt.

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00